Berlage Museumwoning
VOORONDERZOEK BMW AFGEROND
EXPERTMEETING
Na het aftasten van ideeën en behoeften van bewoners was het tijd om de plannen te toetsen aan de praktijkervaring van experts uit diverse disciplines. Er is een expertmeeting belegd, waarvoor seniormedewerkers van cultuurinstellingen, gemeente, corporaties, welzijnsorganizaties, monumentenzorg, beroepsonderwijs en uit het wetenschappelijk veld zijn uitgenodigd. De expertmeeting werd gehouden in de Krugerkamer.

De experts waren stuk voor stuk enthousiast over het idee van een museum in de Transvaalbuurt. De buurt heeft veel te bieden. Het museum zou een podium moeten bieden aan creatieve en maatschappelijke initiatieven. Het kan de buurt een enorme 'boost' geven. Dat zijn goede geluiden om te horen. 
‘GEEN MUSEUM OP HET TRANSVAALPLEIN’
Het Transvaalplein is ontworpen door Berlage en zou een mooie locatie zijn voor het beoogde buurtmuseum. Om de pleinbewoners te laten meepraten in de verkenning van de mogelijkheden is besloten om een informatieve bijeenkomst te houden op het plein. Kinderen konden tijdens een workshop meebouwen aan een maquette van de Transvaalbuurt. Voor volwassenen waren informatieborden geplaatst en er was een gesprekstafel om meningen uit te wisselen. Voor iedereen was er lekker eten en drinken van de dames van de MultiCulti Keuken.
Aan de gesprekstafel werd snel duidelijk dat sommige bewoners helemaal niet zitten te wachten op musealisering van hun plein. Het is een woonbuurt en dat moet zo blijven. De woningen zijn gehorig en toeristen zorgen voor rumoer. Daarnaast hebben de bewoners meer behoefte aan verbetering van hun woning, dan aan culturele happenings op het plein.
Het was een verrassende en nuttige middag. De bezwaren en opmerkingen van bewoners worden meegenomen in het adviesrapport aan het Stadsdeel. 
EERSTE BIJEENKOMST BMW GROOT SUCCES
Op 26 april werd in het CBK-oost de eerste publieke bijeenkomst gehouden over de Berlage MuseumWoning. Het publiek werd ontvangen met heerlijke Marokkaanse soep en andere lekkernijen bereid door bewoners uit de Transvaalbuurt.
 
Het officiele gedeelte bestond uit een serie presentaties en een brainstormsessie, waar iedereen aan kon deelnemen. Cultuurhistoricus Daniël Metz en architect Janine Toussaint gaven achtereenvolgens een uitleg van de interessante historie van de Transvaalbuurt en de mogelijkheden met de openbare ruimte als ontmoetingsplek. Daarna vertelde Hanneke Wildervanck over haar ervaringen als coördinator van het Karel Appelhuis.
 
Met deze inspirerende bagage nam het publiek plaats aan drie tafels, waar intensief werd gediscussieerd over de mogelijkheden voor een Berlage MuseumWoning. Vooral de vraag wat een museum voor de buurt kan betekenen gaf aanleiding tot interessante gedachtewisselingen. 
 
Alle ideeën konden op de tafelkleden worden gescheven. Er kwamen mooie suggesties uit voort van expositieruimte en uitvalsbasis voor stadswandelingen tot B&B in een autentieke Berlage-woning.  
WEBSITE BMW ONLINE
De nieuwe website van de Berlage MuseumWoning (BMW) is online. Hier vindt u informatie en updates over het initiatief voor een toekomstig museum in de Transvaalbuurt. Om een beeld te geven van de unieke eigenschappen van de buurt is een pagina met geschiedenis opgenomen en één met oude foto's. Verder kunt u op de website uw mening geven over de BMW. Vul de enquête in, doe suggesties en blijf op de hoogte van de toekomstige ontwikkelingen.
ENQUÊTE OP KRUGERPLEINFESTIJN
Tijdens het Krugerpleinfestijn konden bewoners voor het eerst kennis nemen van de plannen voor de Berlage MuseumWoning. Op het Krugerplein was een grote tent opgesteld, waar in het kader van het Krugerpleinfestijn de hele middag activiteiten plaatsvonden. Naast muziek en lekker eten waren er enkele informatiestands, o.a. van het Geheugen van Oost en de Buurttuinen Transvaal. Ook de werkgroep Berlage MuseumWoning had een stand, aangekleed met informatieborden en een grote foto uit 1913 van architect Berlage in de door hem ontworpen Transvaalstraat. Hanna de Gruijter en Daniël Metz gaven informatie en bezoekers konden hun mening geven door een enquête in te vullen. De reacties waren overwegend positief.