Berlage Museumwoning

WAAROM EEN BERLAGE MUSEUMWONING?

In het standaardwerk 'Geschiedenis van Amsterdam' (5 delen, 2004-2007) wordt de Transvaalbuurt slechts in enkele bijzinnen genoemd. Geheel ten onrechte. De geschiedenis van de Transvaalbuurt is uniek in Amsterdam en verdient meer aandacht. 
 
Bijzondere kenmerken
De Transvaalbuurt heeft veel bijzondere kenmerken. Om enkelen te noemen:
-Het was een proeftuin voor sociale woningbouw in Amsterdam. 
-Een aantal woningbouwverenigingen heeft hier haar vroegste woningbezit. 
-De architectuur is heel divers.
-De oorspronkelijke bewoners waren overwegend joods. 
-Het was een 'rode' buurt waar veel prominente socialisten en communisten woonden. 
-Tijdens de bezetting diende de buurt een getto, waar joden werden samengebracht voorafgaand aan hun deportatie. 
 
Berlage in de Transvaalbuurt
Al deze thema's komen samen in het werk van Berlage, en met name de door hem ontworpen arbeiderswoningen rondom het Transvaalplein. De architect Berlage is vooral bekend van de Koopmansbeurs aan het Damrak en zijn ontwerp van Plan-Zuid (de Rivierenbuurt). Het is minder bekend dat hij, als overtuigd socialist, woningen en buurten heeft ontworpen voor arbeiders. In 1903 tekende hij het stratenplan voor de Transvaalbuurt en in 1911 experimenteerde hij met sociale woningbouw rondom het Transvaalplein. De buurt en de woningen hadden het karakter van een dorp waar de arbeiders zich dadelijk thuis zouden voelen.
 
Exposities en activiteiten
Het museum kan een plek bieden aan boeiende exposities en activiteiten. Ook actuele ontwikkelingen in de Transvaalbuurt zullen worden belicht. Naast een statische museale functie wil de museumwoning ook iets bieden ter versterking van de huidige buurt. Mogelijke activiteiten zijn: lezingen, stadswandelingen, debatten, cursussen, muziekuitvoeringen, etc. De mogelijkheden zijn vooralsnog onbeperkt. Gezocht wordt naar een goede combinatie van functies. Heeft u suggesties, ga dan naar de enquête op deze website.